Osnovna škola "MB"

Univerzitet “MB”

INFORMACIONE TEHNOLOGIJE U OSNOVNOJ ŠKOLI ,,MB“ DOPRINOSE KOMPLETNOM RAZVOJU UČENIKA
NAUČNA ISTRAŽIVANJA SU POTVRDILA:
UČENICI MORAJU ŠTO PRE DA POČNU SA UČENJEM PROGRAMIRANJA

U Osnovnoj školi ,,MB“ digitalne kompetencije  su ejdan od prioriteta. Učenici stiču samopouzdanje za kritičko korišćenje informacionih i komunikacionih tehnologija za rad, odmor i komunikaciju. Roditelji naših učenika, njih preko 95% su motivisani da njihova deca uče programiranje još od prvog razreda osnovne škole. Želje su potpuno opravdane. Naša istraživanja potvrđuju i najnovija istraživanja koja pokazuju da IT nastava može poboljšati uspeh i iz ostalih predmeta:

  • Učenici koji su imali programiranje u osnovnoj školi zabeležili su bolji uspeh iz predmeta kakvi su matematika, jezik i književnost, ali i unapredili svoje veštine komunikacije, rešavanja problema, ojačali koncentraciju i izoštrili fokus.

Rano upoznavanje sa osnovama IT-ja  ima pozitivne efekte na dečji razvoj, ali i donosi dragocene veštine neophodne za uspešan život i rad u 21. veku kao što je digitalna pismenost. . Učenici stiču osnove za  numeričko rezonovanje, razumevanje sveta prirode, sposobnost primene znanja i tehnologije za ljudske potrebe. Zahvaljujući nastavi iz informacionih tehnologija učenici se uče bezbednom i odgovornom ponašaju na internetu i prilikom susreta sa novim tehnologijama.

Odlično poznavanje IT i programiranje, predstavljaju ne samo dobro plaćeno zanimanje budućnosti nego i doprinosi napretku dece u svim segmentima važnim za njihov akademski i profesionalni uspeh.

Od izuzetnog je značaja da vaše dete pohađa osnovnu školu u kojoj se IT uči od najranijih razreda.

KAKO PROGRAMIRANJE U OSNOVNOJ ŠKOLI ,,MB“ POBOLJŠAVA AKADEMSKI USPEH?

Stručnjaci za obrazovanje potvrđuju da su osnovni principi na kojima se programiranje zasniva poput definisanje fizičkog i matematičkog modela, algoritma, koncentracije i istrajnosti u izradi koda, značajni za sveukupni razvoj deteta. Stoga oni učenici koji su se susreli sa programiranjem u ranom uzrastu, lakše usvajaju gradivo iz drugih predmeta kao što su:

  • Matematika. Programiranje pomaže deci da shvate kako se apstraktni matematički modeli primenjuju u praksi zbog čega se razvija ljubav prema matematici koji je mnogim učenicima bauk.
  • Jezik i književnost. Izrada koda je primena programskog jezika. Mnoge aplikacije za učenje kodiranja kod učenika baziraju na objašnjenju fizičkih pojava koje učenik samostalno kreira čime stiče veštine i znanja o strukturi teksta i načinu funkcionisanja jezika.
  • Likovno i umetnost. Programiranje razvija kod dece kreativnost tako što ih uči da traže rešenja za različite probleme, a kada se poveže sa grafičkom interpretacijom rezultata, web dizajnom omogućava im da stvaraju sopstvene vizulene kreacije zbog čega napreduju iz likovnog i stiču umetnički pogled na svet.
  • Transverzalne veštine. Fokus, timski rad, komunikacija i sposobnost rešavanja problema spadaju u grupu veština koje su neophodne za bilo koji predmet, već ih današnji poslodavci smatraju najvažnijim za dobijanje posla. Upravo kodiranje razvija ove veštine kod vaše dece i time ih osposobljava za život i rad u 21. veku.

Stičući osnovna znanja iz programiranja učenici tokom nastupajućih godina u životu mogu imati afinitet za sasvim druge oblasti, nastava IT-ja u Osnovnoj školi ,,MB“ pomoći će im da budu uspešniji bez obzira na buduće zanimanje.

OS-MB-SLika-24

KAKO PROGRAMIRANJE PRIPREMA DECU ZA POSLOVE BUDUĆNOSTI?

Svaka dobra škola priprema decu za zanimanja budućnosti, a sudeći prema podacima IT je i u Srbiji i u svetu jedna od najperspektivnijih oblasti. Da li ste znali da:

  1. IT industrija u Srbiji raste više od 25% godišnje ili se zaposli preko 7.000 novih IT stručnjaka.
  2. U Srbiji plata Junior programera iznosi oko 980 evra, medior programera 1.650 evra i senior programera 2.670 evro. U inostranstvu su ove zarade čak nekoliko puta veće.
  3. Programiranje čini ⅔ projektovanih poslova iz STEM oblasti (Science, Technology, Engineering and Math)
  4. Poslovi programera su među najplaćenijim odmah po završetku školovanja, a ipak svega 8% svršenih školaraca je obučeno za rad u toj oblasti

Učenjem programiranja od osnovne škole, učenicima stavraju mogućnost da kasnije sa lakoćom savladavati složenije IT koncepte i tako povećati šanse da postanu cenjeni i traženi IT stručnjaci.

 

U OSNOVNOJ ŠKOLI ,,MB“  VAŠE DETE STIČE ZNANJA ZA 21. VEK

 

Uvažavajuči najnovije obrazovne svetske trendove i usled Vaše orijentisanosti da od vaše dece izgradite ljude koji će moći da se sa uspehom snađu u profesionalnom i akademskom svetu budućnosti, Osnovna škola ,,MB“ omogućava usvajanje osnova programiranja i IT-ja od prvog razreda .

Ovladavanje ovim oblastima najbolji je način da se vaše dete pripremi za život i rad u 21. veku. Bez obzira da li će se baviti tehnologijom, programiranjem ili nekim drugim oblastima koje se čine udaljene od IT, poznavanje programiranja pružiće mu kompetitivnu prednost, razviti važne akademske i profesionalne veštine i otključati njegove logičke, kreativne i intuitivne potencijale.

Omogućite svom detetu da spremno dočeka budućnost.

Scroll to Top