Osnovna škola "MB"

Univerzitet “MB”

UČENJEM PROGRAMIRANJA SE STIČU VEŠTINE ZA BUDUĆNOST KOJE DOPRINOSE SVEUKUPNOM RAZVOJU VAŠEG DETETA
PROGRAMIRANJE SVETLE, AKADEMSKE BUDUĆNOSTI JEDNOG OSNOVCA

Od današnje dece očekuje se više nego od roditelja, nekada, kada su oni išli u školu. Naime, da bi se dete u 21. veku smatralo pismenim, nije dovoljno samo da savlada pisanje i računanje. Od njega se očekuje da ovlada i digitalnom pismenošću.

A jedan od koraka ka tome je da savlada osnove IT-ja i programiranja. Istraživanja pokazuju da ukoliko se sa učenjem programiranja započne još u osnovnoj školi dolazi do višestrukih koristi: dete ne samo da ovladava veoma traženom i neophodnom veštinom za budućnost, već istovremeno povećava svoje šanse za uspeh u oblastima koje nemaju direktne veze sa IT-jem. Tako su učenici koji su imali programiranje u osnovnoj školi zabeležili i bolji uspeh iz predmeta kakvi su matematika, jezik i književnost, ali i unapredili svoje veštine komunikacije, rešavanja problema, ojačali koncentraciju i izoštrili fokus.

Danas postoji veliki broj aplikacija prilagođenih za učenje programiranja u osnovnoj školi i deci je zaista lakše nego ikad da započnu usvajanje ove vredne veštine još od malih nogu.

OS-MB-SLika-21

UČENJE PROGRAMIRANJA I IT TEHNOLOGIJA POBOLJŠAVA AKADEMSKI USPEH I RAZVIJA VAŽNE VEŠTINE

Programiranje od prvog do četvrtog razreda je važno jer su opšti principi na kojima počiva poput problem modela, algoritama, fokusa, koncentracije i istrajnosti, značajni za sveukupni razvoj deteta. Zbog toga upoznavanje sa kodiranjem omogućava detetu bolji uspeh iz predmeta koji nisu direktno povezani sa IT-jem i tehnologijom, ali i razvoj sistematičnost i istrajnost u radu, veština neophodnih za profesionalni i svakodnevni život.

DA LI STE ZNALI?

Zahvaljujući programiranju deca bolje razumeju apstraktne matematičke koncepte i na plastičan način shvataju važnost matematike za rešavanje svakodnevnih problema.

Programiranje je jezik, a mnoge obrazovne IT aplikacije za decu počivaju na zanimljivim modelima, zbog čega savladavanjem osnova programiranja deca ujedno stiču znanja iz jezika, strukture pripovedanja i tako bolje razumeju književnost, a time postaju kreatori interesantnih pričica.

Kodiranje nije samo logički utemeljena disciplina, već i kreativan pristup stvarima koji se zasniva na simulacijama, eksperimentisanju, pokušajima/pogreškama, promenama perspektive. Zbog toga učeći programiranje deca ujedno vežbaju i kreativnost koja je nasušna veština kada je u pitanju profesionalni i akademski uspeh u 21. veku.

Da bi dete bilo zadovoljno, srećno i uspešno napredovalo neophodno je da stekne samopouzdanje. Zahvaljujući njemu, bodro će pristupati akademskim i profesionalnim izazovima. A upravo programiranje kroz rešavanje jednostavnih problema, osnažuje i razvija ovo osećanje kod dece.

Takođe, programiranje razvija i transverzalne veštine. To su veštine koje su današnji poslodavci i poslovni eksperti istakli kao veoma važne u poslovanju 21. veka i zapošljavanju kandidata. Posvećen rad na pisanju i razumevanju koda omogućava deci da rano počnu da usvajaju veštine koje će im biti nasušne u budućem profesionalnom i akademskom životu kao što su:

  • Fokus, organizacija, upornost
  • Komunikacija
  • Rešavanje problema
  • Strpljivost
OS-MB-SLika-22

PROGRAMIRANJE UČI DECU DA BUDU ODGOVORNI I DA SE ZAŠTITE

Tehnologija je deo života naših učenika i biće tako i u budućnosti. Jedan od najvećih problema i izazova života naših učenika je nekontrolisana upotreba tehnologija. Neodgovorno upotrebom tehnologija postajete neracionalni sa vašim vremenom, oruđe za ,,gubljenje dragocenog resursa – tj. vremena, je ujedno i razlog slabijeg uspeha u školi i životu. Na internetu vrebaju i razne opasnosti za naše učenike. Rešenje nije u potpunoj zabrani tehnologije. Pravo rešenje je u ranom obrazovanju, prevenciji i pametnom usmeravanju.

Upravo zbog toga je važna nastava programiranja od osnovne škole. Upoznavanje sa osnovama IT-ja pokazuje učenicima da tehnologija nisu samo video igrice, već mnogo više od toga: sredstva koja pomažu ljudima da lepše i lakše đive i rade i poboljšaju svoj životni standard. Zahvaljujući kodiranju, učenik postaje stvaralac. Ućenik vidi mehanizam koji se krije iza njegove omiljene aplikacije, kao i rad koji je potreban da bi se ona kreirala, čime i samo stiče alate za svoj budući inelektualni rad.

Kroz programiranje učimo učenike da razumeju tehnologije, cene njihove mogućnosti i ukupne potencijale. Usmerava učenike da ih koriste u više svrhe: za kreiranje važnih poruka, unapređenje života, uvećavanje znanja. Programiranje i IT znanja omogućavaju učenicima da odgovorno upotrebljavaju tehnologiju.

Rano ovladavanje IT veštinama i alatima omogućiće učenicima da se zaštite u sajber prostoru, da na vreme prepoznaju potencijalne opasnosti i zloupotrebe i da ih uspešno izbegnu. Ovo je jedan od najvažnijih zadataka nastave IT u Osnovnoj školi ,,MB“ jer je njegov cilj ono što je svima nama najvažnije: bezbednost naše dece.

STATISTIKA JE NEDVOSMISLENA: UČENJE IT TEHNOLOGIJA I PROGRAMIRANJA JE OD POSEBNE VAŽNOSTI ZA BUDUĆNOST VAŠEG DETETA

Osnovna škola ,,MB“  donosi deci znanja i veštine za poslove budućnosti, a brojni podaci pokazuju da je jedan od najtraženijih među njima – programiranje:

  1. IT industrija u Srbiji raste više od 20% godišnje.
  2. U Srbiji plata Junior programera iznosi oko 700 evra, medior programera 1.299 evra i senior programera 2.261 evro. U inostranstvu su ove zarade čak nekoliko puta veće.
  3. Programiranje čini ⅔ projektovanih poslova iz STEM oblasti (Science, Technology, Engineering and Math).
  4. Poslovi programera su među najplaćenijim odmah po završetku školovanja, a ipak svega 3% svršenih školaraca je obučeno za rad u toj oblasti.

Brojke upućuju na to da je u regionu i u svetu IT sektor u velikoj ekspazniji zbog čega IT stručnjaci zarađuju i do nekoliko puta više od prosečnih zarada u svojim zemljama. Najveći broj otvorenih radnih pozicija dolazi iz oblasti nauke i tehnologije za koje je potrebno znanje programiranja i upravo tu je i najveći nedostatak radnika. Zbog toga su škole dužne da učenike pripreme za ova zanimanja. A ono što je sigurno je da deca koja započnu sa učenjem programiranja u osnovnoj školi, imaju mnogo veće šanse da postanu cenjeni i tražni stručnjaci u budućnosti.

Otuda nije čudo što u svetu čak 90% roditelja želi da njihovo dete uči programiranje u osnovnoj školi.

 

OS-MB-SLika-23

OSNOVNA ŠKOLA ,,MB“
ŠKOLA U KOJOJ SE PROGRAMIRANJE UČI OD PRVOG RAZREDA

Prateći najpozitivnije edukativne svetske trendove i usled beskompromisne orijentisanosti da od vaše dece stvori ljude koji će moći da se sa uspehom snađu u profesionalnom i akademskom svetu budućnosti, Osnovna škola ,,MB“ omogućava usvajanje osnova programiranja i IT-ja od malih nogu.

Učenici Osnovne škole ,,MB“ prave svoje prve korake u programiranju zahvaljujući specijalno dizajniranim aplikacijama za učenike. Kroz zabavu i igru osnovci rešavaju probleme, pokreću i dizajniraju svoje virtuelne junake, kreiraju interesantne priče i tako usvajaju osnove programiranja, ali i razvijaju veštine problem solvinga, komunikacije, kreativnosti čime unapređuju svoj kognitivni i emocionalni razvoj.

Brojne dodatne aktivnosti i radionice na kojima mogu učestvovati i roditelji osmišljeni su tako da kod dece razviju ljubav, radoznalost, ali i sposobnost za programiranje. Uz pomoć mini robota, kocki za kodiranje učenici ne samo da razvijaju svoju analitičnost već i kreiraju sopstvene prve interaktivne radove koje sa ponosom predstavljaju svojim roditeljima.

OSNOVNA ŠKOLA ,,MB“ PRIPREMA VAŠE DETE ZA BUDUĆNOST

Osnove programiranja na najbolji način priprema vaše dete za život i rad u 21. veku. Bez obzira da li će se baviti tehnologijom, programiranjem ili nekim drugim oblastima koje se čine udaljene od IT, poznavanje programiranja pružiće mu kompetitivnu prednost, razviti važne akademske i profesionalne veštine i otključati njegove logičke, kreativne i intuitivne potencijale.

Najbolje škole na svetu uče svoje učenike programiranju od malih nogu, a sada je i vašem detetu dostupna svetska nastava u našoj zemlji.

Upišite Osnovnu školu ,,MB“  i dozvolite svom detetu da isprogramira svetlu budućnost.

Scroll to Top